A megosztás gondoskodás – szakmai konferencia a szellemtulajdon-védelemről

Hogyan hatott a vírusválság a gazdasági folyamatokra? Milyen téren tudtak ütésállóbbá válni a vállalkozások ebben a helyzetben? Miért fontosabb egyre inkább a szellemitulajdon-védelem egy-egy cég sikeréhez? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a Szellemi Tulajdon Üzleti Hasznosításáért Nemzetközi Egyesület (Licensing Executives Society International – LESI) magyar tagozata által szervezett pán-európai online konferencián. Érdemes bevésni a naptárba az időpontot: 2021. október 5-6!

A LES Hungary, vagyis a Szellemi Tulajdon Üzleti Hasznosításáért Nemzetközi Egyesület magyar tagozata másodszor kapja meg a szervezés lehetőségét, így Róma, Madrid, London és Davos után ismét Magyarország felé fordul a szellemi tulajdonnal foglalkozó európai elit figyelme. A népszerű rendezvény a covid-helyzet miatt más megoldásokat követelt, így a résztvevők ezúttal online formában találkozhatnak többek között a magyar, a német, az olasz, az orosz, a lengyel, az osztrák szellemitulajdon-védelem szakembereivel.

A konferencia mottója a „Sharing is caring” vagyis „A megosztás gondoskodás” gondolata. A vírusválság arra is rávilágított, hogy az IP (intellectual property – szellemi tulajdon) világában nem minden esetben hatékony a kirekesztő hozzáállás: az együttműködés, az erős tudástranszferek létrehozása nagyban segítheti a szakmai szervezeteket, vállalkozásokat, alkotóműhelyeket abban, hogy hosszabb távon sikeresen tudjanak tevékenykedni.

Az eseményen köszöntőt mond Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke is. Az SZTNH számára különösen fontos az eseményen való részvétel, mivel a másfél éve tartó vírusválság világszerte korábban ismeretlen, új kihívások elé állította a tudomány, a gazdaság, a társadalom és a kultúra szereplőit. A járvány megerősítette azt a fontos felismerést, hogy korunk kihívásainak elsősorban innovációval és kreativitással, újszerű szellemi megoldások alkalmazásával, valamint gyors és rugalmas alkalmazkodással lehet a legjobban megfelelni.

E rendhagyó időszakra az is jellemző, hogy felgyorsult az innováció, erősödött az innováció globalizációja, ezáltal megerősödött a szellemi tulajdon védelmének fontossága is – utóbbi ugyanis sokkalta ütésállóbbá tudott tenni számtalan vállalkozást. Magyarország ugyanakkor a helyes útnak még csak az elején jár, emiatt is van kiemelt szerepe abban a hivatalnak és a vele szoros együttműködésben dolgozó Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, hogy minél több hazai gazdasági szereplő váljon sokkal tudatosabbá ezen a területen.

A rendezvény a kiváló előadóknak köszönhetően a szakmabelieknek és az iparjogvédelem iránt érdeklődőknek egyaránt érdekes lesz, mivel az előadások közérthetőek lesznek, ugyanakkor a szakma képviselői számára is ígérnek újdonságokat. Az előadók kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a régió lehető legtöbb országa képviseltesse magát valamely témában, ezáltal a panelekben eltérő nemzetközi gyakorlatokat és véleményeket mutathatunk be az érdeklődők számára. A szervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy a szakma képviselői mellett az egyetemi, az ipari és a szabályozói oldal is képviseltesse magát, így ennek köszönhetően a résztvevők átfogó képet kaphatnak az egyes témákról.

A konferencia során megtudhatjuk, mi a szabadalmi poolok szerepe a szabványosításban, hogyan érdemes kezelni az IP-menedzsmentet a különféle vállalatcsoportokban, mi az üzleti titkok és know-how-engedélyezés legjobb módja, hogyan kezelhetik az IP-eszközök a globális kihívásokat, milyen szerepe lehet a mesterséges intelligenciának az IP-világban és mi az egyetemeknek a technológiaátadásban, de az európai szerzői joggal kapcsolatos legújabb fejleményekről is szó lesz.

A konferencia részletes programja az alábbi linken érhető el:
https://www.les-hungary.hu/en/program/

A rendezvényen való részvételre az alábbi linken keresztül lehet regisztrálni:
https://registration.les-hungary.hu/

2021/09/14