Magyarország a világ 30 leginnovatívabb országa között van

2020. február 3-án megjelent a Bloomberg Innovációs Index 2021 országrangsor. A 2019-es adatok szerint Dél-Korea lett a leginnovatívabb ország: kitűnik a szabadalmak, a kutatás-fejlesztés és a hazai gyártás hozzáadott értéke tekintetében, de a zöld gazdaság is kiemelkedő fontosságú az országban.
A ragsorban a második Szingapúr, a harmadik Svájc, a negyedik Németország. A TOP10-ben 7 európai ország található.
A két legnagyobb gazdasága, az Amerikai Egyesült Államok és Kína teszik ki a világ innovációjának nagy részét, amelyek olyan kulcsfontosságú politikai területeken is harcot vívnak egymással, mint a szellemi tulajdonjogok. A köztük lévő innovációs különbség az utóbbi években ideje alatt folyamatosan csökkent, idén mindkét ország teljesítménye romlott. Az Amerikai Egyesült Államok először szorult ki a TOP10-ből.

A rangsor 7 kategóriában vizsgálja a mutatókat: K+F intenzitás, a feldolgozóipar hozzáadott értéke, a tőzsdén jegyzett high-tech vállalatok száma, az egyetemek hatékonysága, a termelékenység, a kutatók és szabadalmak száma.
Magyarország egy pozíciót javítva a TOP30-ban szerepel, a 27. helyen. Hazánk a legkevesebb pontot a feldolgozóipar hozzáadott értékére, a legtöbbet az egyetemi szféra hatékonyságára kapta.

A 2021-es rangsor egy olyan világot tükröz, ahol a Covid-19 elleni harc előtérbe helyezte az innovációt a világjárvány megfékezésére irányuló kormányzati erőfeszítésektől kezdve a digitális infrastruktúráig, amely lehetővé tette több gazdasági ágazat átalakulását, valamint az oltások kifejlesztéséig folytatott versenyig, amely véget vethet ennek a bizonytalan időszaknak. A Bloomberg adatainak nagy része a vírus okozta gazdasági visszaesés előtti időszakból származik.
A Bloomberg a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb pénzügyi adat és médiacége. A cég a hazai pénzügyi szektorban is az egyik legfőbb adat- és információs forrásnak számít. A Bloomberg 2013 óta készíti el az innovációs rangsorát.

Forrás: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-03/south-korea-leads-world-in-innovation-u-s-drops-out-of-top-10

2021/02/11