CP9. - Megjelent a konvergenciaprogram keretében kidolgozott legújabb közös gyakorlat

A Konvergencia Program keretében az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala és a részt vevő tagállami hivatalok újabb területen dolgoztak ki alapelveket a joggyakorlat harmonizálása érdekében.

A CP9. közös gyakorlat elfogadása és közzététele az Európai Unió Védjegy- és Formatervezésiminta-oltalmi Hálózat konvergenciaprogramjának egyik fontos mérföldkövét jelenti.

A 2017. októberében indult CP9. számú konvergencia projekt célja azoknak a minimális követelményeknek a meghatározása volt, amelyek alapján eldönthető, hogy mely esetekben rendelkezik megkülönböztető képességgel egy térbeli megjelölés akkor, ha a megjelölést alkotó forma önmagában nem rendelkezik megkülönböztető képességgel.

A CP9. számú közös gyakorlat hatálya alá az olyan térbeli védjegyek átfogó, eredendő megkülönböztető képességének a feltétlen kizáró okok vizsgálata körében történő értékelése tartozik, amelyek magának az árunak, az áru csomagolásának vagy tárolójának, vagy a térbeli védjegy részét képező egyéb elemeknek a megkülönböztetésre nem alkalmas formájából állnak.

A közös gyakorlatban meghatározott elvek annak értékeléséhez kívánnak iránymutatással szolgálni, hogy az egyéb elemek milyen mértékben biztosítanak megkülönböztető képességet az egyébként megkülönböztető képességgel nem rendelkező elemeknek. Ezáltal a közös gyakorlat elősegíti a tagállami iparjogvédelmi hivatalok következetesebb döntéshozatalát, miközben átlátható előírásokat fogalmaz meg a jogosultak számára is.

A CP9 közös gyakorlatról szóló Közös Közlemény szövege itt érhető el.

2020/07/01