A design hazai ünnepe – Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat

A Magyar Formatervezési Tanács célja, hogy a hazai kreatívipar katalizátoraként hozzájáruljon az életminőség javításához és a versenyképesség növeléséhez, melyek megvalósításához a design stratégiai alkalmazása mára már elengedhetetlenné vált. Ezt bizonyítják a nemzetközi felmérések adatai is, melyek szerint a 2014-es évben az Európai Unió teljes GDP-jének 6,8%-át a kreatívipar produktumai termelték, Magyarország kreatívipari teljesítménye pedig egyre előkelőbb nemzetközi szinten - a Nemzetközi Szellemi Tulajdon Szervezete (WIPO) által kiadott Globális Innovációs Index adatai alapján 33. helyen áll.

A Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj elismerései kiemelt fokmérői a hazai designtudatosságnak, a tárgyi környezet fejlődésének.

„A kreatívipar és a design fejlődése, egyre hangsúlyosabbá válása elkerülhetetlen a jövőre nézve. Azok a vállalkozások, melyek felismerték és alkalmazzák az innovációban rejlő potenciált, már ma is jelentős előnyben vannak versenytársaikhoz képest. Az automatizálás terjedésével épp a kreativitás lesz az a szegmens, amely nehezen gépiesíthető és legkevésbé másolható, ezért is kiemelten fontos számunkra, hogy elsődlegesként kezeljük” - hangsúlyozta dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács alapító elnöke.

Magyar Formatervezési Díj 2016

A Nemzetgazdasági Miniszter által meghirdetett díjat és a szaktárcák által felajánlott különdíjakat négy kategóriában – termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka – nyerte el tizenkét díjazott. Bár első látásra különböző projektekről van szó, mindben közös a magas szintű formai megvalósítás, a nemzetközi színvonalú designszemlélet, az innováció és a piacorientáltság.

A termék kategória díját idén három pályamű érdemelte ki:

A három díjazott pályaműből az egyik – a hazai szakmában egyedülállóan összetettnek számító termékcsalád – a WIA hajócsalád, melynek tervezője Szász Zoltán. A klasszikus nautikai vonalak a legmodernebb környezetbarát technológiát rejtik.

Magyar Formatervezési Díj bírálóbizottsága az elegáns, egyszerű megvalósítást és kidolgozott, igényes termékarculatot értékelte Szikszai Gusztáv és Somos Sándor munkájában, a Ring Clockban, mely egy gyűrűóra azok számára, akik szeretik a technikai újdonságokat, de idegenkednek a karóra viselésétől.

A Slingshot amerikai cég megrendelésre készült Hammer moduláris csúzlit Selján Márk formatervező készítette, melynek különlegessége, hogy rövid szereléssel, megfelel a változó versenykihívásoknak.

A terv kategória díjazottja Harmati Hedvig, Tiszta Építészet című nyüstös lakástextil kollekciója a minta és struktúra tökéletes összhangja. A kellemes mintaritmus és az anyag tapintható struktúrája közelről szemlélve szinte építészeti élményt kelt nézőjében.

Idén megújult az egyik legnagyobb hazai szépirodalmi kiadó, a Magvető teljes arculata, megalkotója Farkas Anna, a Vizuális Kommunikáció kategória díjazottja. Az egyszerűségében nagyszerű betűlogó köré épül az új arculat koncepciója, mely jól illik a Magvető irodalmi vállalásához és olvasói célcsoportjához.

A Diák kategóriában díjazott alkotás a Hősziklák útján, Bognár Petra és Dobos Bence László közös munkája, különleges tervezői szemléletet mutat be. A holisztikus projekt az ország kihasználatlan termál kútjait hasznosítaná, építőelemként kezelve a vízkőképződés folyamatát.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Kultúráért Felelős Államtitkárság különdíját Nagy Dániel grafikus kapta, Wahorn András, WAHORN forever című életmű kiállításához tervezett kiadványáért. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Oktatásért Felelős Államtitkárság megosztott különdíját, Wolf Bettinának, Mozgó vonalak című ruhakollekciója nyerte el, melyet Japán ihletett, ezen belül is a kortárs építészetből merítette inspirációs forrását.

Szintén különdíjas Grünceisz Mátyás grafikus hallgató, aki a berlini falnak emléket állító múzeum arculatát tervezte újra, választott iskolai feladatként. Az elszakadáson, szeparáción alapuló motívum az arculat minden elemében megjelenik, a logótól a látogatójegyekig.

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség különdíját a hazai gyártású és fejlesztésű termék Urised Mini vizeletüledék vizsgáló nyerte el. A 77 Elektronika orvoselektronikai eszköze apró méretével és újító, félautomata kialakításával új kategóriát nyithat az orvostechnológiai eszközök piacán, költséghatékonysága okán kisebb laboratóriumok is megengedhetik maguknak.

A Magyar Formatervezési Tanács két különdíjasa egy termék és egy ígéretes terv.

A  Maform Design Stúdió és az általuk, a Diatron Kft. számára tervezett Aquila nevű vérvizsgáló, mely kompakt kivitelével és minimalizmusával alkalmazkodik az orvoselektronikai szektor világtrendjéhez.
Szintén külön díjas  Üveges Péter és Kiss Gergely munkája, a MOVEO elektromos robogó, amely a túlnépesedett városok fenntarthatóbb közlekedésére kínál kedves megjelenésű megoldást.

Design Management Díj 2016

A design management felöleli mindazon folyamatokat, melyek elősegítik az innovációt, javítják egy szervezet hatékonyságát. Ilyen folyamatok lehetnek egy szervezetben a kommunikáció, a branding, a hatékony tárgytervezés, az üzleti döntések és a szolgáltatások fejlesztése.

A design managemet gyakorlata a szervezet működési mechanizmusába integrálva lehet a legsikeresebb, mely designtudatos szemléletet és szervezeti irányítást eredményez. Az idei évben olyan cégeket jelöltek elismerésre, melyeknek sajátjuk a designtudatos vállalatirányítás. Közülük a Design Management Díj bírálóbizottsága a Rózsavölgyi Csokoládé Kft.-t díjazta, akik nem csak a gasztro szcénában ismertek kiváló minőségű termékeikről, hanem a design szakmában is. Átgondolt, maximális igényességgel, a termékek minőségéhez és célcsoportjához illő arculatuk, komplex csomagolásaik, üzletberendezésük és teljes kommunikációjuk példaértékű. A designtudatos szemléletnek köszönhetően a következetesség, stratégiai gondolkodás a cég egészét áthatja, jelen van az új termékek fejlesztésétől a beszerzési források megválasztásán át a szolgáltatástervezésig.

Az idei évben először a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség különdíjat ajánlott fel, melyet elsőként a SOLINFO Lighting and Home vehet át. Amellett, hogy a cég elkötelezett a minőségi lakberendezés mellett, átfogóan használja a design eszközeit.

A díjazott és a különdíjas alkotók mellett hét szervezet részesült elismerő oklevélben a Design Management Díj keretében:

Unikát Összművészeti Stúdió Bt. a hazai design élet elkötelezett formálójaként 200 kisebb és 30 nagyobb szakmai kiállítást és programsorozatot szervezett, 5000 tervezőt bemutatva.

A Hedon Sörfőzde Kft. egy fiatal sörfőzde, mely a kezdetektől tudatosan építi márkáját, a logótól a termékfotókig, ebben segíti őket a Flying Objects integrált design stúdió.

Kortárs Építészeti Központ célja az épített környezetről és a hozzá kapcsolódó folyamatokról szóló párbeszéd és aktivitás elősegítésére, nonprofit szervezet formájában.

Az Autistic Art Kft. a design és a képzőművészet határmezsgyéjén készít termékeket, melyet autizmussal élő felnőttek képei díszítenek, bevonva őket az alkotói folyamatba. A designtudatosság a cég működését illetően nem csak a termékekben, de a vállalkozás egyéb aspektusaiban is kiemelt szerepet játszik.

A Kristinus Borbirtok Kft. nemrégiben teljes egészében újrapozicionálta a márkaarculatát, mely a vizuális kommunikáció megszokott elemei mellett a hazai piacra koncentrálva egyéb számos, a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatás .

A hazai iparművészet egyik legjelentősebb örökségével bíró vállalat, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ad helyet a tradicionális hagyományokat ápoló Zsolnay Negyednek, melynek design részleg hatékonyan menedzseli a történelmi cég marketingkommunikációs megjelenéseit és arculatát. A Manooi kis szériás kristálycsillárokat gyártó cég működésében vállalati szinten is jelen van a design stratégia, mely hatékony design management tevékenységgel társul a termékfejlesztés és az innováció során és azon túl is.

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj kiállításán a díjazottak mellett közel negyven designer munkáját tekintheti meg a nagyközönség a Medence Csoport által tervezett rendhagyó installációban. A Központi értékek közös örökségünk a közép-európai kortárs designban című kiállítás szintén ugyanebben az időben, 2016. szeptember 24. és november 20. között látogatható az Iparművészeti Múzeumban (1091 Budapest, Üllői út 33-37.), hétfő kivételével minden nap 10:00 és 18:00 óra között.
 

Elismertek

Magyar Formatervezési Díj 2016:

 

Termék kategória:

WIA – elektromos hajó modellcsalád
Tervezők: Szász Zoltán, Aqwia Kft.- dr. Viszkei András, Klausz Csaba, Hargitai Csaba
Megrendelő és gyártó: Aqwia Kft.

Ring Clock – a gyűrű, amely mutatja az időt
Tervezők: Szikszai Gusztáv és Somos Sándor
Megrendelő: Ring Clock Kft.

Hammer – moduláris csúzli és gumis íj
Tervező: Selján Márk Endre
Megrendelő: Nathan Masters
Gyártó: SimpleShot Inc

 

Vizuális kommunikáció kategória:

Magvető Kiadó logó és komplett arculat
Tervező: Farkas Anna
Megrendelő: Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.

 

Terv kategória:

Tiszta Építészet textil kollekció terv
Tervező: Harmati Hedvig
Gyártó: Csendes és Csendes Kft.

 

Diák kategória:

Hősziklák útja
Tervezők: Bognár Petra, Dobos Bence László
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Gyártó: VPI Betonmanufaktúra

 

Különdíjban részesültek:

Emberi Erőforrások Minisztériuma – Kultúráért Felelős Államtitkárság különdíja:

Wahorn Forever kiállítási katalógus
Tervező: Nagy Dániel – grafika, Kishonthy Zsolt – szerkesztés, Földi Endre –nyomdai előkészítés
Megrendelő: MissionArt Galéria – Kishonthy Zsolt, Jurecskó László
Gyártó: Pannónia Nyomda Budapest

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma – Oktatásért Felelős Államtitkárság megosztott különdíjasai:

Mozgó Vonal ruhakollekció
Tervező: Wolf Bettina
Budapesti Metropolitan Egyetem

Berlini Fal Múzeum arculat
Tervező:Grünczeisz Mátyás
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

 

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség különdíja:

Urised Mini, félautomata vizeletüledék-analizátor
Tervezők:Sümegi László, Hojer Gyula
Megrendelő és gyártó: 77 Elektronika Kft.

 

Formatervezési Tanács Különdíjai:

Diatron Aquila vérvizsgáló berendezés
Tervezők: Maform Design Studio – Fejér Tamás, Kovács Apor, Kovács Róbert, Molnár L. Péter
Megrendelő és gyártó: Diatron Medicinai Instrumentumok Zrt.

Moveo elektromos, könnyű, kis helyigényű robogó
Tervezők: Üveges Péter, Kiss Gergely
Megrendelő: Antro Nonprofit Kft., Pannon Porto Kft.
Gyártó: Moveo Zrt.

 

Design Management Díj 2016:

Rózsavölgyi Csokoládé Kft.

 

HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség különdíja:

SOLINFO Lighting & Home

 

Elismerő oklevélben részesültek:

Autistic Art Kft.
Hedon Sörfőzde Kft.
Kortárs Építészeti Központ
Kristinus Borbirtok Kft.
Manooi Kft.
Unikát Összművészeti Stúdió Bt.
Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. - Kodály Központ

 

 

 

2016/09/23