"A design nem csak szép, gazdagít is” - Átadták a Magyar Formatervezési és Design Management Díjakat

Különleges, jubileumi évet ünnepelhetett a hazai kreatív szakma, hiszen a Design Hét Budapest a tizenötödik, a Design Management Díj pedig tizedik évébe lépett. Az alkalomhoz illően, az este ünnepi beszédekkel indult, melyek kiemelték a design fontosságát és gazdaságban betöltött ma már megkerülhetetlen szerepét. “A design nem csak szép, gazdagít is” mondta dr. Łuszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyra Formatervezési Tanács elnöke köszöntőjében, hiszen a design már rég nem csupán az esztétikáról szól.

Beszédében szintén ezt emelte ki Volkmar Wenzel, a Design Hét Budapest meghívott vendégországa, Németország budapesti nagykövete is. Európában a kreatív szakágak, köztük a design, csaknem hétmillió embert foglalkoztatnak. Az iparág az Unió GDP-jének 3,33%-t teszi ki.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mely a Magyar Formatervezési Díjat gesztorálja, felmutatva, hogy mára az innovatív menedzsmentszemlélet egyik hangsúlyos eleme lett a designalapú gondolkodás. Prof. Fülöp József DLA, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kreatív iparért felelős felkért miniszteri biztosa, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora köszöntő beszédében a design és innováció értékteremtő erejéről beszélt.

“Ha szeretnénk a világot élhetőbbé tenni magunk körül, a kreativitás és innováció élen jár az új munkahelyek és hozzáadott érték teremtésében. Más iparágakkal összehasonlítva a design többszörös fejlődési rátát tud felmutatni.“

Az ünnepi beszédek után került sor a díjak átadására.

 

A Magyar Formatervezési Díj díjazott és különdíjban részesült alkotásai 2018-ban

Az orvosi elektronikai fejlesztések élen járnak a designvezérelt innováció alkalmazásában. Ahogy a gyógyításról egyre inkább a megelőzésre, az otthoni ápolásra helyeződik át a hangsúly, annál fontosabb, hogy a termékek egyre egyszerűbbek, kialakításuk mindinkább felhasználóbarát legyen. Ilyen az Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám által a Sanatmetal Kft.-nek tervezett WIWE EKG-készülék is.

A WIWE sokkal inkább látszik high-tech lifestyle terméknek, mint orvosi eszköznek, mégis hatékony a stroke vagy más keringési katasztrófa megelőzésében.

A kiemelkedő mezőny okán terv és diákmunka kategóriában a bírálóbizottság két-két alkotást is díjazott. Csoma Sarolta és Horváth Máté terv kategóriában díjat érdemelt Mix karszéke klasszikus skandináv designelemeken alapul, mind megjelenése, mind praktikus szerelhetősége és innovatív anyagtársítása szempontjából. A széktervezés a bútor archetipikussága miatt mindig óriási kihívást jelent a tervezőknek, hiszen megannyi előkép berögződésétől kell megszabadulniuk, ha újat alkotnának. A Mix esetében ez kiválóan sikerült a tervezőpárosnak. Szintén a terv kategória díjazottja Németh László és Varga Dénes klasszikus ipari formatervezési munkája, egy flexo nyomdagép, mely a Varga-Flexo Kft.-nek készült. Az átgondolt, bővíthető konstrukció ergonomikus kezelőfelületeket és könnyen használható szoftvereket kapott, melyek összhangban működnek a karakteres designnal.

Diák kategóriában is két díjat ítélt oda a bírálóbizottság. Révész Eszter Újraértelmezett tradíció elnevezésű textilkollekciója közhelyektől mentesen, kifinomultan, átfogó kutatómunka eredményeként ötvözi a tradicionális magyar népi szőttesek világát a korszerű technológiával. A végeredmény a mai élethez, enteriőrökhöz, tárgykultúrához illeszkedő textilegyüttes lett.

A Pákozdi Rebeka által tervezett Onni hátizsák egy egészségmegőrzésre és betegségmegelőzésre fókuszáló projekt megvalósulása, látványos megoldásokkal. A stílusos táska egyben tartásjavító hátmerevítő is. A terv különösen komplex diákmunka, mely egyaránt magában hordozza a késztermékké válás és a továbbfejlesztés lehetőségét is.

Palotai Gábor a vizuális kommunikáció kategória díjazottja. A prémium légtisztítókat gyártó svéd Livsdal cég számára készítette a láthatatlan, atomi világot megidéző pixelalapú összetett arculatot és plakátsorozatot, melyet a bírálóbizottság elegáns, letisztult mesterműként jellemzett.

 

A Magyar Formatervezés Díj Különdíjban részesült alkotásai

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját az Üveges Péter, Bolega Attila és Nádasi Gábor által tervezett Bogányi Grand Piano B-292 nyerte el. A hangszertervezés terén a szerkezeti fejlesztések, változtatások mindig óriási kutatómunkát igényelnek a tervezők részéről, főleg ha ennyire futurisztikus formáról van szó. A bírálóbizottság a termék átgondoltságát és kimunkáltságát értékelte.

Két diákmunka érdemelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának megosztott különdíját.

A Chicago Jazz Festival arculata újszerű vizuális nyelvezetével tűnt ki a mezőnyből. Serflek Máté plakátsorozata nélkülözi a klasszikus emblémákat, logókat, a jazz absztrakt, improvizatív voltára impulzív tipográfiai játékkal reflektál.

Veszprémi Gabriella Layers cipőkollekciója nemzetközi haute couture divatbemutatókon is megállná a helyét, organikus formáival, szoborszerű, mégis hordható kialakításával. A tervező célja, hogy a cipőgyártás során keletkező bőrhulladékot használja fel, a fenntarthatóság jegyében.

A jurták tágas térélményét ötvözi a legújabb technológiai megoldásokkal a Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa, a Reiner György által fejlesztett SysTents mobiljurta-rendszer. Verseny- és piacképes fejlesztés, amely magas formatervezési színvonalon felel meg a természetjárók, kültéri rendezvények igényeinek.

Szabó Márton munkája, a Q&C Nano újgenerációs vízadagoló berendezés nyerte el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szellemivagyon-diagnózis szolgáltatás különdíját. Innovatív, hálózatra csatlakoztatható vízadagoló, amely nemcsak víz-, hanem energiatakarékos is, okostelefonhoz kapcsolható otthonok és irodák ideális kiegészítője lehet.

 

Tízéves a Design Management Díj

A jubileumi évben a Design Management Díjat a sixay furniture nyerte el, akik az európai bútortervezési hagyományt továbbörökítő, időtálló designértéket felmutató tömörfa bútoraikról váltak ismertté.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szellemivagyon-diagnózis szolgáltatás különdíjában részesült a JULIUS K9 – K9-Sport Kft., mely a kutyás kiegészítők terén vívott ki piacvezető szerepet Európában. A márka fő profilja a – nyakörveket ma már egyre inkább felváltó, a szolgálati kutyás egységek és hobbikutyások számára egyaránt ideális – kutyahámok tervezése és gyártása.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. idén első ízben ajánlott fel különdíjat, melyet a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület nyert el harmincöt éves, design ökoszisztéma erősítő, szakmai érdekképviseleti platformot hatékonyan működtető tevékenységéért.

Elismerő oklevélben részesült továbbá példaértékű designmenedzsment gyakorlatáért az IVANKA Factory Zrt., az S39 Hybrid Design Kft., a Tipton Eyeworks – Tipton Global Kft. és a Beyond the Standard – BTS World Kft.

 

Szívből gratulálunk idei díjazottjainknak.

Idén elindítottuk a díjak instagram oldalát is, ahol azok történetéről, kulisszatitkairól, design eseményekről értesülhetnek a követők.

instagram.com/magyarformatervezesidij

 

2018/10/25