Ma nyílik a Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíjasok bemutató kiállítása (2015. március 13.)

Aki feltette már magának a kérdést, hogy lehetséges-e egyszerre megőrizni a tradíciókat, és "haladni is a korral", mindezt persze úgy, hogy ne billenjen nagyon az egyik irányba a mérleg nyelve, az jól teszi, ha ellátogat az Iparművészeti Múzeum ma nyíló kiállítására. Az értékek modern világunkba illesztése markánsan foglalkoztatja ugyanis a hazai formatervezőket és alkotókat is. Ennek a szemléletnek egy friss lenyomatát mutatja be a mától május 10-ig látogatható Moholy-Nagy László Formatervezési és Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjasok munkáit bemutató kiállítás.

2014-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által felajánlott Moholy-Nagy Ösztöndíjat hat fiatalnak ítélték meg, egyenként 900.000 Ft. összegben. A magyar designkultúra világhírű képviselőjeként számon tartott Herendi Porcelánmanufaktúra – az üzleti szféra követeként – elsőként döntött formatervezési ösztöndíj finanszírozása mellett. Konkrét tervezési feladat kiírásával vett részt továbbá 2014-ben a Multinetwork Kft., 2015-ben pedig újabb vállalatok kapcsolódtak be az ösztöndíjprogramba egyedi tervezési feladatokkal. Az ösztöndíj kezelője a Magyar Formatervezési Tanács.

 

A kiállító alkotók névsora:

Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjasok: Bogdán Viktória (Gubbio nevű applikáció az autizmussal élő gyermekek és szüleik segítésére), Borsa Alíz (néprajzi kutatáson alapuló oktató játék madármotívummal), Börcsök Anna (az „új kézművességen“ és a hálózati kommunikáción alapuló ékszer), Albert Virág (Kőbányai Porcelángyár tereinek átalakítására), Kovács D. Barna (térformulátor az építészeti archetípusok vizsgálatára), Kővári Zsófia (a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ösztöndíjasa; szervíz formapark).

Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjasok: Balla A. Benjamin, Ducsai Judit, Fazekas Endre Ferenc, Herényi Blanka, Kontor Enikő, Koós Daniella Éva, Sármán Nóra, Simon Viktória, Tramontini Dóra és Varga Dóra.

A tárlat az Iparművészeti Múzeumban (Budapest, 9. kerület, Üllői út 33-37.), 2015. március 13. és május 10. között, hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig látogatható.

2015/03/13