Sokszínűség és piacorientáltság

Budapest, 2015. szeptember 25.Tegnap átadták az innovatív tervezői és designtudatos vállalati kultúráról tanúskodó Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat. Mától látogatható a piacképes szellemi termékeket és karakteres, designtudatos hazai szervezeteket felvonultató kiállítás az Iparművészeti Múzeumban.

Egyre inkább nő a hazai designipari fejlesztések, innovációk és befektetések száma, ez a kreatív forradalom érződik a Magyar Formatervezési Díj pályázatára érkező alkotások között is. “Idén a pályázatra beérkezett alkotások mintegy négyötödéről elmondható, hogy szorosabb fogyasztói-tervezői-gazdasági „együtthatás”-ról tanúskodnak. Olyan friss és innovatív design-alkotások jelennek meg a mindennapjainkban, élettereinkben – legyen szó akár otthonainkról, divatról, turisztikáról, közlekedésről vagy a munka világáról –, amelyek a dinamikusan formálódó tervezői és piaci környezetet tükrözik vissza. Sokszínűség és piacorientáltság – ezek a tulajdonságok már igazoltan jellemzik a legfrissebb formatervezési teljesítményeket.” – fogalmaz dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke. A hazai kreatív ipar lendületét más adatok is alátámasztják: hazánk az Európa Unió nyolcadik legfontosabb deisgnipari központja, a kreatívipar pedig a GDP 3,7 %-át adja*.

Magyar Formatervezési Díj 2015

Négy kategóriában – termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka – érkeztek idén alkotások a nemzetgazdasági miniszter által meghirdetett Magyar Formatervezési Díj pályázatra. Magyar Formatervezési Díjas lett termék kategóriában a London LED Lantern, amely letisztult formavilágú, és korszerű, energiatakarékos LED-es közvilágítást tesz lehetővé. Búcsút int a nyeklő-nyakló kerti műanyagbútorok világának Kerékgyártó András Biela nevű kül- és beltéri székcsaládja, amely szintén termék kategóriában kapott elismerést. Megosztott termék díjban részesült a hazai fejlesztésű, orvostechnológiai innováció, a Hand-In-Scan kézhigiéniai rendszer, mely az egészségügy és az élelmiszeripar területén hoz újítást; valamint a Luminari Glass üvegburkolat termékcsalád, melynek legfontosabb jellemzője az átláthatóságra épülő változtathatóság. A terv kategóriában elismert Németh Szabolcs Wor.my nevű, multifunkcionális horgászbotja nem más, mint a horgászbotok svájci bicskája. Vizuális kommunikáció kategóriában A grill művészete című, a grillezést gasztrokulturális kontextusba emelő kötet kapta az elismerést, diák kategóriában pedig a magyar járműipar, a távolsági vasúti közlekedés újraéledését elősegítő Stella Orientis, egy nagysebességű magyar expresszvonat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja az Arcus Temporum Fesztivál – a Pannonhalmi Főapátság művészeti programsorozata – arculatát illeti, amely Takács Benedek keze munkája, a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja a Provo-Cut, a “megsebzett” anyagtechnikát alkalmazó textil- és ruhakollekció, amely Merényi Zita Bettina nevéhez fűződik. A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíjasa a RUTIL, az Inarchi Kft. új, hexagonális lámpatestje lett. A Magyar Formatervezési Tanács különdíját a Perceptual Thinkers, Szalkai Dániel alternatív öltözékkollekciójának ítélték oda: az autizmussal élők sajátos szokásaira reflektálva, az érzékelés alapú gondolkodásra épülve született meg a plusz funkciókat is magába foglaló öltözékkollekció.

*Forrás: “Hazai designipar üzleti szemmel - helyzetértékelés és sikeres modellek” c. elemzés; 2015.

 

Design Management Díj 2015

A Design Management Díj idén a Hello Wood-ot, azt a társadalmilag felelősen gondolkodó alkotócsoportként indult szervezetet illeti, amely a designra a siker zálogaként tekint. A díj a designt a vállalatirányításba példaértékűen beépítő hazai intézményeket, vállalatokat mutatja be immár 2009 óta. A Design Management Díjhoz kapcsolódó kiállításon a díjazott mellett négy kiállítási jogot nyert szervezetet is kimagasló designmenedzsment tevékenysége okán reflektorfénybe emelt a bizottság, így a Borecet Kft-t, a Laposa Birtok Kft-t, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és a Liszt Ferenc Zeneakadémiát.

A Magyar Formatervezési Díjjakkal és Design Management Díjjal elismert, illetve a kiállítási jogot nyert pályaművek megtekinthetőek az Iparművészeti Múzeumban (1091 Budapest, Üllői út 33-37., nyitvatartás: K–V: 10:00 – 18:00). A tárlat 2015. szeptember 25. és november 15. között várja a látogatókat. A bemutató a Home Sweet Home és a Kollektív képzelet – Ibero-amerikai designbiennálé (BID14) kiállításokkal együtt a Design Hét Budapest része.

Részletek a Facebook-on is: facebook.com/magyarformatervezesidij

A kiállítások grafikai arculatát tervezte:

Balogh Balázs – That’s it. – Magyar Formatervezési Díj
Gereben Márton – Design Management Díj
A kiállítások installációját tervezte: Studio Nomad

 

Magyar Formatervezési Díj:

Biela kül- és beltéri székcsalád
termék kategória
Alkotó: KERÉKGYÁRTÓ András
Gyártó: NEZOZEN Kft.

 

London LED Lantern kültéri LED lámpatest
termék kategória
Alkotó: NIETO Ramón
Megrendelő, Gyártó: Lumino-Tech Kft.

 

Hand-in-Scan
termék kategória – megosztott díj
Alkotó: Flying Objects Design Stúdio Kft.
Gyártó: HandInScan Kft.

 

LUMINARI GLASS üvegburkolat termékcsalád
termék kategória – megosztott díj
Alkotó: S’39 Hybrid Design Manufacture
Gyártó: Rákosy Glass Kft.

 

A grill művészete – könyv
vizuális kommunikáció
Alkotó: BARÁTH Dávid
Megrendelő: M PROFOOD Zrt.
Gyártó: MPB Hungary Kft.

 

STELLA ORIENTIS nagysebességű magyar expresszvonat
diák kategória
Alkotó: LENKEI Balázs
Szponzor: MÁV Zrt.
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

 

Wor.my horgászbot
terv kategória
Alkotó: NÉMETH Szabolcs
Gyártó: Vas 15 Bt.

 

Különdíjban részesültek:

Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja 

PROVO-CUT divat- és textiltervezés
diák kategória
Alkotó: MERÉNYI Zita Bettina
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma vizuális kommunikáció

Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja

Arcus Temporum Fesztivál – arculat
vizuális kommunikáció
Alkotó: TAKÁCS Benedek
Megrendelő: Pannonhalmi Főapátság
Gyártó: Mondat Nyomdaipari Kft., Rulity Kft.

 

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíja

Rutil lámpatest
termék kategória
Alkotók: HÉDER János, INARCHI Kft.
Gyártó: INARCHI Kft.

 

A Magyar Formatervezési Tanács különdíja

Perceptual Thinkers alternatív öltözékkollekció
diák kategória
Alkotó: SZALKAI Dániel
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Sajtó információ: Klenovszki Mimi, 70280.2020, klenovszki [961] mimi [169] gmail [961] com

 


 

2015/09/25