STEPS AHEAD kiállítás megnyitó

2018. május 9. (szerda), 18.00 — május 28. (hétfő)

Megnyitó május 9-én 18.00 órakor
FUGA Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

 

A STEPS AHEAD, átfogó lengyel és magyar design kiállítás a két ország formatervezésének dinamikus fejlődését mutatja be. A FUGA Budapesti Építészeti Központban május 9-től és a varsói Ipari Formatervezési Intézetben augusztustól megtekinthető kiállítás a Magyarországon és Lengyelországban erőteljesen fejlődő szakág sokszínű tevékenységébe ad betekintést a XX. századtól, főként a 2000. után született tervekre összpontosítva.

A kiállítás egy magyar-lengyel együttműködés eredménye. Kurátorai a varsói képzőművészeti Egyetem Formatervezés Tanszékének professzora, Michał Stefanowski, valamint Ernyey Gyula profeszszor — a magyar design története és elmélete kutatásának és oktatásának iskolateremtő alakja. A kurátorok a mindennapi életünket közvetlenül befolyásoló ipari formatervezésre koncentráltak. A STEPS AHEAD a lengyel és magyar tervezőkben rejlő képességeket mutatja be, egyúttal azonban a két ország gazdasági potenciálját is tükrözni fogja. A kurátorok nem csak a hasonlóságokat és különbségeket mutatják meg, de azokat az ágakat is, melyek a politikai és gazdasági rendszerváltozás legérdekesebb projektjeit szülték. Mindkét ország esetében szó van tehát bútorokról, közlekedésről, világításról, kerámiáról és közösségi tervezésről. Ezeket a termékeket Lengyelország esetében a közterek, eszközök, háztartási gépek, Magyarország esetében pedig orvosi eszközök, játékok, sport eszközök és hangszerek egészítik ki. A STEPS AHEAD kiállítási tárgyakon, nagyméretű fényképeken, valamint egyes megvalósításokat bemutató videókon keresztül közel 100 olyan projektet mutat be, melyek többsége gyártásra is került. Többek között az EMU PesaDART vonat, a WISS csapat FELIX 8×8 repülőtéri mentő és tűzoltó járműve, Krystian Kowalski Trim széke, illetve magyar oldalról Losonczi Áron Litracon™ üveg-beton, Üveges Péter és Kiss Gergely Moveo elektromos robogó és Kerékgyártó András Biela kül- és beltéri szék.

A kiállítást a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, valamint az Adam Mickiewicz Intézet a POLSKA 100 – a lengyel függetlenség visszaszerzésének alkalmából szervezett nemzetközi kulturális program – keretében szervezi, a Magyar Formatervezési Tanács szakmai partneri közreműködésében. Az Adam Mickiewicz Intézet által megvalósított kulturális események célja, hogy Lengyelország, mint gazdag hagyományokkal, a múltból merítő modern kultúrával rendelkező és a közös európai identitás fontos részét képező ország képét erősítse. A POLSKA 100 programot a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma támogatja a NIEPODLEGŁA 2017-2021 többéves program keretében.

Kurátorok: Michał Stefanowski és Ernyey Gyula professzorok
Megtekinthető május 28-ig
A kiállítást katalógus kíséri

A kiállítás sajtóközleménye, további információ: https://polinst.hu/node/11576, facebook esemény.

A megnyitóról a Lengyel intézet jóvoltából készült videofelvétel megtekinthető:

 

Médiakapcsolat:

Tomasz Piars
tomasz [uzzuehrgewzgewzug] piars [sddeeffnbfnjndfbn] instytutpolski [uzzuehrgewzgewzug] org
(+36) 30 455 1540

 
2018/05/02