2019. évi Akadémiai–Szabadalmi Nívódíjak

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, hagyományaihoz híven, ebben az évben is felajánlotta a Magyar Tudományos Akadémiával közösen, 1997-ben alapított Akadémiai—Szabadalmi Nívódíj adományozását a kiemelkedő feltalálói és tudományos tevékenység elismerésére.
A díjak fogadtatása a korábbi években megerősítette azt a meggyőződést, hogy az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott és a nemzetközi megmérettetés próbáját is kiálló kutatási eredmények megbecsülése fontos szerepet játszik az alkotók és tevékenységük társadalmi elismerésében. A díjakat Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke adta át a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, Veszprémben.

A 2019. évi Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az Akadémia tudományos osztályainak képviselőiből és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala díjbizottságának tagjaiból álló kuratórium döntése alapján Akadémiai—Szabadalmi Nívódíj elismerésben részesült:

Dr. Vida Gyula, PhD az MTA ATK MGI tudományos osztályvezetője, gabonanemesítő
a klímaváltozás és a népesség növekedése szempontjából kiemelt jelentőségű durumbúza- nemesítésben és búza rezisztencianemesítésben elért eredményeinek elismeréseként.
 

Dr. Hebling János, az MTA levelező tagja, a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékének egyetemi tanára,
az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott, számos szabadalomban testet öltött, az extrém terahertzes lézerimpulzusok létrehozására és alkalmazásukra vonatkozó munkásságáért.
 

Dr. Nagy Tibor, a kémiai tudományok kandidátusa
az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott, a legkülönfélébb tömítő-, membránszerkezetek, és ezekhez kapcsolódó eszközök kifejlesztésében elért és széles körben hasznosított eredményeinek elismeréseként.
 

Dr. Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA SZTE Dermatológiai Kutatócsoportjának vezetője, az MTA levelező tagja
a bőr immunrendszerére, a gyulladásos bőrbetegségek patogenézisére, a fotodermatológiára irányuló kutatási területeken nemzetközi szinten kiemelkedő, számos szabadalomban testet öltött, széles körben hasznosított eredményeinek elismeréseként.

2019/11/06