Fiatalok az akadémiai pályán

A Fiatal Kutatók Akadémiája május 4-én ismét megrendezi a Fiatal Kutatók Fórumát: az eseményen ezúttal a „Fiatalok az akadémiai pályán” című 2021-es felmérés eredményeit ismertetik. A felmérés célja az volt, hogy tudományos igényű elemzés és adatok segítségével azonosítsák azokat a beavatkozásokat, amelyekre szükség van ahhoz, hogy minél több fiatal kutató lehessen sikeres Magyarországon a tudományos életpályán.

A Fiatal Kutatók Fórumát 2017-ben rendezték meg először, és a résztvevőkben már akkor megfogalmazódott az igény, hogy a tudomány eszközeivel elemezzék a fiatal kutatói réteg helyzetét és nehézségeit. Ennek folyományaként a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) alapító tagjainak és kollégáiknak önkéntes közreműködésével 2018-ban kérdőíves felmérés készült a 45 év alatti fiatal kutatók helyzetéről és problémáiról.

Az objektivitás és a mérhetőség elve motiválta, hogy 2021 őszén az FKA az MTA Könyvtár, az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, illetve a Corvinus Egyetem munkatársaival együttműködve, a TÁRKI közvéleménykutató segítségével „Fiatalok az akadémiai pályán” címmel újabb kérdőíves felmérést végezzen. A felmérés célja az volt, hogy tudományos igényű elemzés és adatok segítségével azonosítsák azokat a beavatkozásokat, amelyekre szükség van ahhoz, hogy minél több fiatal kutató lehessen sikeres Magyarországon a tudományos életpályán.

A VI. Fiatal Kutatók Fórumán a felmérés kérdéseinek összeállításában és a válaszok kiértékelésében résztvevő kutatók (Fröhlich Georgina, Hatvani István Gábor, Lengyel Balázs, Lőrincz László, Máté Ágnes, Munkácsy Balázs, Németh Brigitta, Solymosi Katalin, Tóth György, Vida Zsófia Viktória) képviselői fogják ismertetni a felmérés legújabb eredményeit. A felmérés során vizsgálták a fiatal kutatók jövedelmi viszonyait, a munkavégzéssel való elégedettséget, a tudományos teljesítményt (MTMT-ben szereplő publikációs adatok és önbevalláson alapuló pályázati sikeresség alapján), a mobilitást és a COVID hatásait is a fiatal kutatókra.

További információ és regisztráció:
[[https://mta.hu/esemenynaptar/2022-05-04-vi-fiatal-kutatok-foruma-a-fiatalok-az-akademiai-palyan-cimu-2021-es-felmeres-ismertetese-4294]]

2022/04/27