Helyi központok, globális hálózatok: Az innovációt egyre inkább a nemzetközi együttműködés jellemzi

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) legújabb 2019-es jelentése az utóbbi évtizedek több millió szabadalmát és tudományos munkáját vizsgálta meg. Következtetéseik szerint az innovatív tevékenységet egyre jobban a különböző szerezetek közötti együttműködés jellemzi. Bár az együttműködés gyakrabban történik nemzetközi keretek között, a szabadalmak és kutatások nagy része csupán egy maréknyi innovációs központból indul.

A 2015-2017-es időszakban a szabadalmak 69%-át és a tudományos munkák 48%-át körülbelül 30 világváros termelte ki. Ilyen innovációs központok főleg öt országban vannak: Kína, Németország, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok.

A jelentés szerint több az együttműködés az innovációs tevékenységben. A 2000-es évek elején a tudományos munkák 64%-át kutatócsoportok írták és a szabadalmak 54%-a mögött feltalálócsapatok álltak. A 2010-es évek második felére ez 88 illetve 68%-ra emelkedett.

„Napjaink innovációs szektora a globális kapcsolatokról szól” – mondta a WIPO főigazgatója, Francis Gurry. „Az egyre összetettebb technológiai megoldások kidolgozásához nagyobb és specializáltabb kutatócsoportokra van szükség, méghozzá olyanokra, akik együtt tudnak működni nemzetközi szinten. Fontos, hogy a nemzeti gazdaságok nyitottak legyenek az innováció irányában.”

A jelentésről bővebben»

 

2019/11/15