2019. május 12. óta angol nyelvű szabadalmi leírás, igénypontok és rajzok alapján is kérhető írásos véleménnyel kiegészített újdonságkutatási jelentés

A nemzetközi vállalatok magyarországi szabadalmi aktivitásának ösztönzése, valamint annak érdekében, hogy a magyar szabadalmi rendszer vonzó opciót kínáljon a külföldi oltalomszerzésre törekvő magyar kkv-k és az egyetemi kutatóhelyek számára, az SZTNH a szabadalmi eljárás egyes nyelvhasználati szabályainak módosítását kezdeményezte.

A találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 2019. május 12-én hatályba lépett módosítása eredményeként az angol nyelvű szabadalmi leírás, igénypontok, kivonat és a rajz magyar fordításának benyújtására korábban rendelkezésre álló négy hónapos határidő tizenkét hónapra emelkedett. A bejelentőnek ezáltal lehetősége nyílik arra, hogy angol nyelvű mellékletekkel benyújtott szabadalmi bejelentésével egészen a nemzetközi (vagy külföldi oltalomszerzési) szakasz megkezdéséig folytassa az SZTNH előtti eljárást.

Az újonnan hatályba lépett rendelkezések értelmében a 2019. május 12-én és azt követően benyújtott szabadalmi bejelentések esetén a bejelentő angol nyelvű mellékletek (leírás igényponttal, valamint adott esetben rajz) alapján is kérheti az írásos véleménnyel kiegészített újdonságkutatási jelentés elkészítését. Amennyiben az erre irányuló kérelem megfelel a törvényi feltételeknek és a törvényben megállapított külön díjat megfizették, az SZTNH – a kérelem benyújtásának napján rendelkezésre álló iratok alapján – elkészíti és megküldi a jelentést a bejelentő részére.

2019/05/13