Rólunk a médiában

Innovációban jók, piaci értékesítésben rosszak vagyunk – Pomázi Gyula a Mandinernek
A magyarok jók az újítások feltalálásában, és a rendszerváltás óta megtanultunk mindenféle terméket gyártani. Ugyanakkor mindenki a multiknak szállít be, ezért a magyar cégek nem tanulták meg, hogyan lehet saját ötletből összerakni egy saját terméket, majd azt értékesíteni a piacon – vázolja a magyar innovációt megbéklyózó állapotot a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke. Hogyan lesz a szellemi tulajdonból vagyoni érték? Mely szektorokban van a legtöbb szabadalom? És: milyen újítását védette le anno Karinthy Frigyes? 
https://mandiner.hu/cikk/20200724_innovacioban_jok_piaci_ertekesitesben_...

 

Ötödével nőtt a szabadalmi bejelentések száma a járvány hatására
ELVESZHETNEK A MAGYAR INNOVÁCIÓK
Nem is tudatosul a legtöbb magyar kis- és középvállalkozásban, ha kutatás-fejlesztési, innovációs munkát végeznek. Az még kevésbé, hogy ez szellemi tulajdon, ezért hatalmas piaci értéket is képviselhet. Márpedig, ha a tulajdonos nem lép időben, a levédetlen szellemi tulajdonból gyakran más gazdagszik meg – hívta fel a figyelmet Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A hatóság vezetője azt is elmagyarázta, hogy az új, magyar fejlesztésű lélegeztetőgép sorozatgyártása miként és mikor indulhat el.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/otodevel-nott-a-szabadalmi-bejelentesek...

 

A szabadalmakra is hatással van a járvány
Az első fél év végén több mint 33 ezer szabadalmi oltalom volt hatályban, a nemzeti védjegyek száma pedig meghaladta az 54 ezret. A bejelentési kedvet előbb felfelé húzta a járványhelyzet, majd visszaesés következett be.
https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/a-szabadalmakra-is-hatassal-v...

 

Jelentős károkat okoz a hamisítás szerte az Európai Unióban
A tagállamok évente 15 milliárd eurótól esnek el, a jogszerűen működő gyártókat pedig 83 milliárd euró veszteség éri – áll a Hamisítás Elleni Testület közleményében. 2013 és 17 között csaknem 700 ezer munkahely szűnt meg a nem eredeti áruk forgalmazása miatti bevételkiesés következtében. Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke szerint mind hatékonyabb fellépésre, mind pedig fogyasztói szemléletformálásra szükség van a hamisítás visszaszorítása érdekében.

Rádió interjú a linken.
https://trendfm.hu/cimlap/nagyon-sok-penzt-gombolnak-le-a-hamisitok-14077

 

Milliókat bukhatnak a vállalkozások, ha nem védik le, amit kitaláltak
Eddig kihasználatlan lehetőségekre hívja fel a vállalkozások figyelmét új videójával a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az egykor szabadalmakért felelős hivatalban ma már nem csak a találmányokat, de az új applikációkat, designt, logókat, vagy akár filmeket, zeneszámokat is le lehet védeni. A közösségi médiában megjelent trendi, fiatalos videóval az SZTNH arra szeretne rávilágítani, hogy a kis- és középvállalkozások, startupok, vagy akár egyetemisták is bevételre tehetnek szert, ha levédetik újdonságaikat.
https://www.origo.hu/gazdasag/20200528-vallalkozas-szemmelitulajdonunemz...

 

Milyen digitális tartalmakat használunk? 
A Jazzy Rádióban a május 7-i Happy Hours-ben Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke fejtette ki a kutatás eredményét és jelentőségét. 
http://jazzy.hu/ajanlo/milyen-digitalis-tartalmakat-hasznalunk-happy-hou...

 

Válságinkubátort indítanak Magyarországon a startupoknak
Reload Hungary néven indít globális startup inkubációs programot a HU.B platformszervezet, amely a megváltozott körülményekre reagáló és a gazdaság újraindítását ösztönző magyar innovatív ötleteket keres. A júniusban induló, 6 hetes virtuális programra bárki jelentkezhet a világ minden tájáról, akár középiskolás kortól. A 12 tagú platform, melynek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is tagja, az innovatív vállalkozások életúját az ötlettől a nemzetközi validációig támogatja, emellett 20 millió forintos befektetést is nyújt az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus Inkubátor jóvoltából.
https://www.portfolio.hu/befektetes/20200514/valsaginkubatort-inditanak-...

 

Ötödével nőtt a szabadalmi bejelentések száma a járvány hatására
"Nem is tudatosul a legtöbb magyar kis- és középvállalkozásban, ha kutatás-fejlesztési, innovációs munkát végeznek. Az még kevésbé, hogy ez szellemi tulajdon, ezért hatalmas piaci értéket is képviselhet. Márpedig ha a tulajdonos nem lép időben, a levédetlen szellemi tulajdonból gyakran más gazdagszik meg – hívta fel a figyelmet Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban."
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/otodevel-nott-a-szabadalmi-bejelentesek...

 

Idén is fontos üzenete van a szellemi tulajdon világnapjának
A fenntarthatóságról és a digitalizálásról is szól idén a szellemi tulajdon világnapja - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) vasárnap.
"A közleményben hangsúlyozták, hogy az idei év egyik legnagyobb kihívását a szellemi tulajdon területén is a koronavírus elleni védekezés és a gazdaság újraindításának támogatása jelenti."
https://www.origo.hu/itthon/20200426-a-szellemi-tulajdon-vilagnapjanak-u...

 

Világszínvonalú teljesítményeket ismert el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton – közölte a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) pénteken az MTI-vel.
"A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. évi Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 éves CSALOMONR Csapdacsalád újdonságaiért."
https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/03/27/vilagszinvonalu-teljes...

 

A versenyelőny aranyszabály: meg kell védeni, ami a miénk!
A fejlődés csakis új ötletekkel, innovatív gondolkodású emberekkel működik. A globális világban pedig óriási a verseny, a versenyelőny megszerzése mindenkinél prioritást élvez. Azonban megfelelő védelem nélkül kiszolgáltatottá válik a feltaláló a konkurenciával szemben. Miképpen óvhatjuk meg tulajdonunkat a lopás ellen, hogyan kovácsoljunk előnyt az ötleteinkből? — Pomázi Gyulával, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökével beszélgettünk.
https://newtechnology.hu/a-versenyelony-aranyszabaly-meg-kell-vedeni-ami...

 

A szellemi tulajdon hasznosságát népszerűsítő pályázat indul középiskolásoknak;
pályázni április 30-ig lehet. A 2,5 millió forint összdíjazású pályázat célja, hogy minél korábban tudatosítsa a diákokban, hogy mennyire fontos vigyázni a szellemi tulajdonukra.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/a-kormany-azt-szeretne-hogy-a-magyar-fiatalok-a-jovo-nyertesei-legyenek-2-7826324/

 

Kalauz az árnyékos oldalhoz – Kötet jelent meg a magyarországi műtárgyhamisításról
Az első magyar nyelvű összefoglaló munkaként a terület átfogó bemutatását tűzte ki célul a Műtárgyhamisítás magyar szemmel – Ocsút a búzától című tanulmánykötet, amelyben művészettörténészek, restaurátorok, újságírók és jogászok segítenek eligazodni a műtárgyhamisítás világában.

 
Az SZTNH új szolgáltatása is segíthet innovátor országgá válni
Az elmúlt hónapokban született döntések azt segítik, hogy Magyarország erős innovátor országgá váljon - hangsúlyozta Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára kedden a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH) tartott közös sajtótájékoztatón, Budapesten.
MTI
A szakterületi témakutatás szolgáltatás indításával segítséget adnak annak eldöntéséhez, hogy az adott témát milyen irányban érdemes fejleszteni.
Az SZTNH újabb szolgáltatását a beérkezett igények alapján indították az év elején, az eddigi visszajelzések kedvezőek. Az elnök kiemelte, érdemes megnézniük a kutató-fejlesztő, innovációt végzőknek, a kkv-knak, hogy a témáról, amelyet fejleszteni, kutatni szeretnének, milyen nemzetközi eredmények, adatok, publikációk vannak. A szolgáltatással abban is segítenek, hogy az érintettek megtalálják az újdonságot a kutatási, fejlesztési területükön.
https://www.origo.hu/gazdasag/20200218-magyarorszag-eros-innovator-orsza...

 

Visszaszorulóban a hazai kalózkodás
Jelentősen csökkent a jogtalan letöltések száma Magyarországon, 12 százalékkal kevesebb tartalmat töltenek le illegálisan. Az adatok szerint hazánkban a filmek és a zene esetében 30-30 százalékkal szorult vissza a kalózkodás – tájékoztatott Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke.
https://www.origo.hu/techbazis/20200131-magyarorszag-kalozkodas-illegalis-letoltes.html

 

Minden tagállamra kiterjedő felmérést végzett 2017 és 2018-ban az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala
A kreatív iparban megjelenő új üzleti modelleknek is köszönhető, hogy nem csak Magyarországon, de Európában is csökken a jogtalanul letöltött online tartalmak száma. Az M5 Híradónak adott interjújában erről is beszélt Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.
https://mediaklikk.hu/kulturalis-hirado-videok/video/2020/02/03/minden-tagallamra-kiterjedo-felmerest-vegzett-2017-es-2018-ban-az-europai-unio-szellemi-tulajdoni-hivatala

 

Interjú a Klasszik Reggeliben
Szellemi tulajdon, szerzői jog, szabadalmak, védjegyek és minden, ami egy reggeli műsorba belefér. Németh Gábor, az SZTNH innovációs és jogi elnökhelyettese a Klasszik Rádió „Klasszik Reggeli” című műsorában adott interjút.
https://hearthis.at/klasszikradio92.1/klasszik-reggeli-2020.01.21.-nemet-gabor-szellemi-tulajdon/