EUIPO-adatbázisok

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (a továbbiakban: EUIPO) honlapján ingyenesen hozzáférhető adatbázisok segítséget nyújthatnak a korábbi nemzeti és európai uniós védjegybejelentésekkel és védjegyekkel kapcsolatos információk megismeréséhez, valamint a nemzeti és európai uniós védjegy-bejelentési kérelmek elkészítéséhez.

Az európai uniós védjegyhivatal eSearch plus adatbázisa az európai uniós védjegybejelentések, lajstromozott európai uniós védjegyek, közösségi formatervezésiminta-oltalmi bejelentések és lajstromozott közösségi formatervezésiminta-oltalmak adatait tartalmazza.

Az EUIPO naponta frissülő, magyar nyelven elérhető TMview adatbázisa a nemzeti, nemzetközi és uniós szinten közreműködő védjegyhivatalok védjegyekkel kapcsolatos adatai közötti kutatást teszi lehetővé.

A védjegybejelentés árujegyzékének összeállítását, valamint az áruk és szolgáltatások megfelelő osztályozását segíti elő az EUIPO TMclass adatbázisa. Az adatbázis segítségével ellenőrizhető az árujegyzékben szereplő áruk és szolgáltatások idegen nyelvű fordítása is.

A korábbi védjeggyel való ütközés vizsgálata körében nem csak a megjelölések, hanem az árujegyzékek hasonlósága is fontos kérdés. E körben nyújt információt a Similarity adatbázis, amely több mint 11900 kereshető hasonlóságpárt tartalmaz.